CategoriesBlog

Správna výživa vlasov: Ako ich vyživiť zvonku aj zvnútra?

výživa vlasů

Lesklé a zdravé vlasy sú symbolom vitality a krásy. Často je to však beh na dlhú trať, kým ho dosiahneme. Nie je to len o tom, ako sa o vlasy staráme, alebo o kvalite našej kozmetiky. Skutočným kľúčom ku krásnej hrive je predovšetkým vnútorná výživa. Aby bola vaša cesta čo najkratšia a najjednoduchšia, prinášame vám niekoľko tipov, ktoré môžete na tejto ceste vyskúšať.

Ruku na srdce. Ženy sa pri snahe podporiť rast vlasov stretávajú s rôznymi ťažkosťami, ktoré ich neustále vracajú na začiatok. Jedným z najčastejších problémov, s ktorým mnohé z nás bojujú, je vypadávanie vlasov, ktoré môže byť spôsobené rôznymi faktormi. Patria medzi ne napríklad hormonálna nerovnováha, genetika, choroba alebo dlhodobý stres.

Ďalším častým problémom je poškodenie vlasov spôsobené agresívnou úpravou vlasov, ako je pravidelné farbenie, používanie žehličky na vlasy alebo fénu. Rozhodne by sa nemala zanedbávať ani spomínaná vnútorná výživa. Ak vo vašej strave chýbajú napríklad bielkoviny, dôležité vitamíny a minerály, vlasy môžu rásť pomaly, nemajú objem alebo dokonca vypadávajú a vyzerajú nezdravo.

S nasledujúcimi tipmi a trikmi však všetko zvládnete a o peknom účese už nebudete musieť snívať.

Prečo je správna výživa vlasov dôležitá?

Môžeme povedať, že správna vnútorná výživa je nevyhnutným základom pre krásne a dlhé vlasy. Bez dostatočného príjmu potrebných živín môžu byť vlasy krehké, suché a náchylné na poškodenie, čo môže brzdiť ich rast a prispievať k problémom, ako je nadmerné vypadávanie vlasov.

Stabilným prísunom vitamínov, minerálov, bielkovín a ďalších látok môžeme podporiť normálny krvný obeh. To je dôležité, pretože červené krvinky môžu ľahšie dodávať potrebné živiny do vlasov. Ďalšie vitamíny zasa podporujú regeneráciu vlasov a pokožky hlavy, ktorých stav je pre vlasy tiež kľúčový.

Ako vyživiť vlasy zvnútra?

ako vyživiť vlasy zvnútra

Prírodné doplnky stravy

Vnútorná výživa vlasov môže pokryť aj potreby nechtov a pokožky. Jednou z metód, ktorá môže ponúknuť potrebnú komplexnosť, je dlhodobé používanie dobre zostaveného prírodného výživového doplnku, ktorý obsahuje bylinky, vitamíny, minerály a ďalšie zložky na posilnenie vašej prirodzenej krásy.

V takomto doplnku hľadajte najmä:

A mnoho ďalších.

Komplex vitamínov B sa podieľa na raste vlasov a je nevyhnutný pre metabolizmus a normálnu funkciu nervového systému. Biotín, známy aj ako vitamín B7, je pravdepodobne najznámejším vitamínom skupiny B a často sa uvádza, že má priaznivé účinky na rast vlasov a pokožky.

Zinok je stopový minerál a telo ho potrebuje len v malom množstve. Málokto vie, že je skutočne silný a zohráva úlohu vo všetkých oblastiach normálneho fungovania tela, pretože ho potrebujeme od rastu buniek až po tvorbu DNA. Nízka hladina zinku sa dokonca spája s vypadávaním vlasov a zlým hojením rán.

Ostatné vyššie uvedené látky môžu mať pozitívny vplyv na lámavosť vlasov a ich odolnosť voči vonkajším vplyvom.

Pestrý jedálniček

Ďalšou veľmi dôležitou otázkou je správne nastavená denná strava, v ktorej by rozhodne nemali chýbať kvalitné bielkoviny. Práve z nich sa skladá predovšetkým vlasové vlákno.

Snažte sa preto jesť každý deň:

  • Vajcia
  • Ryby
  • Chudé mäso
  • Mliečne výrobky

Môžete tiež siahnuť po rastlinných zdrojoch bielkovín, ako je tofu a sójové výrobky. To však neznamená, že by ste sa mali stať vegetariánmi alebo vegánmi, pretože niektoré dôležité živiny sa nachádzajú predovšetkým v živočíšnych produktoch. Môžete si však týmto spôsobom spestriť svoj jedálniček. Najlepšia výživa pre vlasy by mala zahŕňať aj dostatok ovocia, zeleniny, strukovín a iných zdrojov vitamínov.

Správna vnútorná výživa je nevyhnutným základom pre krásne a dlhé vlasy

Vonkajšia starostlivosť o vlasy

Výživná maska na vlasy

Ak chcete, aby vašim vlasom počas týždňa nechýbalo nič dôležité, nezabúdajte na použitie vyživujúcej masky, ktorá vašim vlasom dodá extra dávku starostlivosti. Najlepší spôsob, ako to urobiť, je pridať do masky super zmäkčujúci kokosový olej, ktorý sa dodáva v obrovskej nádobe, ktorá vám doma chvíľu vydrží. Môžete však siahnuť aj po arganovom, marulovom alebo rozmarínovom oleji. Ak si však do masky dáte olej, počítajte s tým, že ho budete musieť z vlasov opláchnuť, inak by sa vám mohol po zaschnutí nepríjemne prilepiť na vlasy. (Z tohto dôvodu sa neodporúča nanášať olej priamo ku korienkom.)

vonkajšia maska na výživu vlasov
ako mať vyživené vlasy

Prírodné kondicionéry a šampóny

V drogérii si môžeme vybrať z množstva rôznych šampónov, ktoré sa nás snažia ohromiť veľkosťou obalu a nápaditým vzhľadom. V tejto chvíli je však rozumné opustiť marketingové triky a namiesto toho sa pozrieť na to, čo je vnútri.

Snažte sa vyberať šampóny a kondicionéry, ktoré neobsahujú sulfáty a majú prírodné zloženie bez silikónov, parabénov a iných chemických látok, ktoré nie sú v kvalitnom vlasovom prípravku nevyhnutne potrebné. Vyhľadávajte aj bylinné výťažky, ktoré môžu obsahovať lopúch, žihľavu, levanduľu alebo aloe vera.

Správna teplota vody

Horúca voda môže odstrániť ochranné oleje, ktoré pôsobia ako prirodzený zvlhčovač vlasov. Tie potom môžu byť náchylné na lámanie a môžu postrádať lesk. To však neznamená, že musíte trpieť pri studenej sprche. Pri každom umývaní sa rozhodnite pre vlažnú vodu. Nezabúdajte tiež na jemnú masáž hlavy počas umývania šampónom.

Pozor na tepelný styling

Možno očakávate, že výkonný sušič vlasov vám ušetrí niekoľko drahocenných minút pri kaderníckej rutine. V skutočnosti vám však fénovanie s rôznymi typmi a intenzitou zaberie približne rovnaký čas.

Je tiež potrebné mať na pamäti, že:

  • Vlasy by sa nemali fénovať, keď z nich kvapká voda
  • Vlasy je lepšie fénovať pri nižšom výkone a teplote ako pri maximálnej.
  • Je lepší fénovat vlasy při nižším výkonu a teplotě než při maximálním výkonu a teplotě.

Pozornosť na česanie

Existuje pomerne silný mýtus, ktorý hovorí, že krásne vlasy dosiahnete len vtedy, ak ich budete kefovať približne stokrát denne. V skutočnosti však tento zvyk môže vlasy len poškodiť a zvýšiť ich náchylnosť na vypadávanie. Nezabúdajte tiež, že vlasy by sa nemali česať, keď sú ešte mokré!

najlepšia výživa pre vlasy

Čo je najdôležitejšie?

Rozhodne vnútorná výživa, v ktorej by nemali chýbať všetky uvedené zložky. Výdatnú porciu vitamínov, bylín a ďalších ošetrujúcich látok vám môžu poskytnúť správne prírodné doplnky na podporu vlasov, nechtov a pokožky. Nezabúdajte však ani na príjem bielkovín a ďalších živín z každodennej stravy.

Keďže vlasy sú najviac náchylné na poškodenie počas umývania a krátko po ňom, nezanedbávajte správnu starostlivosť a počas umývania používajte šetrnú prírodnú kozmetiku bez parabénov, sulfátov a silikónov, ktorá obsahuje výťažky z bylín. Ak budete dôsledne dodržiavať uvedené rady, čoskoro by ste mali v zrkadle spozorovať prvé pozitívne zmeny, vďaka ktorým sa budete cítiť sebavedomo a krásne.

Zdroj

https://www.forbes.com/health/supplements/best-vitamins-and-supplements-for-hair-growth/ – 11 najlepších látok pre rast vlasov (anglicky)

https://www.healthline.com/health/tricks-healthier-fuller-hair – Triky pre krajšie vlasy (anglicky)

https://www.webmd.com/beauty/ss/slideshow-best-kept-hair-secrets – 19 tipov pre krajšie vlasy (anglicky)